Van Datacenter Leverancier naar Managed Service Partner

Van Datacenter Leverancier naar Managed Service Partner

Van Datacenter Leverancier naar Managed Service Partner voor gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek

null

ACES IT heeft een nieuwe ICT-infrastructuur geleverd aan de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek. Dit is verder uitgegroeid naar een mooi partnership: ondersteuning van het dagelijkse beheer en het bewaken en up-to-date houden van de ICT-infrastructuur. Deze Managed Services zijn vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA). Het gaat om een contract van vijf jaar.

 

 

De gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek zijn twee zelfstandige gemeenten die op het gebied van ICT al bijna tien jaar samenwerken. Wendy Borst is Manager Klantcontacten en Informatievoorziening bij Gemeente Gemert-Bakel. “Ons team is het eerste aanspreekpunt voor onze inwoners en bedrijven. We ontvangen de mensen aan de receptie bij het gemeentehuis, maar ook aan de telefoon, en aan de balie waar we burgerzakenproducten verstrekken, zoals de paspoorten, de ID-bewijzen, de rijbewijzen.”

 

Informatievoorziening

In het verlengde daarvan houdt het team zich bezig met de informatievoorziening. Wendy Borst vertelt over haar ervaringen met ACES IT: “We zijn een dienstverlenende organisatie waar informatie en gegevens een centrale rol spelen. Die hebben we nodig om bijvoorbeeld een uitkering aan iemand toe te kennen, leefgeld te verstrekken aan Oekraïners die hier opgevangen worden, een bouwvergunning af te geven, et cetera. Onderdeel van de informatievoorziening is het intergemeentelijke team ICT voor de gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek. Circa acht mensen van dit team houden zich bezig met het ICT-vraagstuk. Ook het beheer van informatie op basis van de archiefwet valt onder informatiebeheer.”

 

Keuze voor ACES IT

“Onze bestaande ICT-omgeving was vijf jaar oud. Om de continuïteit te kunnen waarborgen, moest deze vervangen worden. Daarbij wilden we gebruikmaken van de nieuwe technologie en de nieuwe mogelijkheden die op dat moment beschikbaar waren. We hebben er een bureau bij betrokken om te kijken welke hedendaagse technologieën voor ons relevant waren. Samen hebben we de wensen en eisen geformuleerd voor de aanbesteding. Partijen die zich wilden inschrijven, hebben we ook de mogelijkheid gegeven hun visie over deze invulling weer te geven. ACES IT heeft in 2019 deze aanbesteding gewonnen. De keuze viel op deze partij, omdat ze een van de weinige waren die binnen het budget konden leveren en ook nog eens aan alle andere eisen konden voldoen. Het beeld dat ACES IT schetste om het te realiseren, was heel positief.”

 

Datacenter Managed Service Partner

ACES IT heeft vervolgens een nieuw ICT-datacenter geïmplementeerd. “In de kern komt dat erop neer dat ze onze Citrix-omgeving hebben vervangen en ons Storage Area Network (SAN) waar we data opslaan. Dit betreft een Dell Technologies Powerstore.  De overige geleverde hardware-oplossingen zijn van ook Dell Technologies. De productie én Citrix-werkplekomgeving heeft ACES IT gevirtualiseerd en naar een nieuwe versie geüpgraded. Groot voordeel van het virtualiseren van de productie- en Citrix-omgeving is dat je er je hardware veel efficiënter mee kunt inrichten en gebruiken, maar vooral ook de continuïteit beter kunt waarborgen. De Citrix-omgeving is de centrale toegang voor mensen tot de applicaties. ACES IT heeft later ook de back-up- en recovery-omgeving vernieuwd. In het contract zaten een aantal onderdelen waar wij als gemeente minder actuele kennis van hebben om deze na oplevering te beheren. In het SLA-contract is dat daarom uitbesteed aan ACES IT. Hierin is afgesproken dat zij vijf jaar lang onze Datacenter Managed Service Partner zijn.”

 

Wat behelst het SLA contract?

  • ACES IT monitort 24×7 de datacenter-infrastructuur.
  • Bij storingen of calamiteiten wordt er direct actie ondernomen.
  • De datacenter-omgeving inclusief VMware en Citrix wordt op vaste momenten voorzien van de laatste patches en updates.
  • De gemeente ontvangt periodiek rapportages over de voortgang en beschikbaarheid van de omgeving.
  • ACES IT voorziet gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek van doorlopend advies.

 

Samenwerking met ACES IT

Over de samenwerking met ACES IT is Wendy Borst buitengewoon tevreden. “Zeker bij opdrachten van deze omvang gaat het in mijn beleving meer over een partnerschap dan over een verhouding leverancier-klant. Je kunt alles vooraf nog zo mooi vastleggen in regels maar in de praktijk pakken sommige dingen toch anders uit. De mensen van ACES IT houden het gesprek altijd open. Ze staan open voor feedback. Constructief en pragmatisch denken ze met ons mee en werken ze toe naar een oplossing. De samenwerking tussen interne beheerders en de beheerders van ACES IT verloopt prima. Het is een flexibele partner: ze staan er open voor om mee te denken en mee te kijken bij problemen die we zelf onvoldoende kunnen oplossen. In de SLA zijn afspraken opgenomen over wat te doen bij calamiteiten, ook ‘s avonds en in het weekend. In totaal zijn er vier mensen, in roulatie, voor ons aan het werk als beheerder en bij de servicedesk. Qua omvang past ACES IT ook goed bij ons als middelgrote gemeente.”

 

Resultaat

Met de nieuwe ICT-infrastructuur en het datacenter kunnen Gemert-Bakel en Laarbeek de continuïteit van de ICT waarborgen. “Het hele traject is goed verlopen en binnen tijd en budget afgerond. De moeilijke onderdelen van het traject hadden iets meer aandacht nodig, zoals het virtualiseren van de grafische werkplekken. De gebruikers hebben nauwelijks iets gemerkt van de overstap op de nieuwe ICT-infrastructuur. Het bevalt prima. De samenwerking tussen de beheerders van onze gemeenten en die van ACES IT verloopt uitstekend: professioneel en heel plezierig!”

Gemeente Gemert-Bakel

Gemert-Bakel is een gemeente in de provincie Noord-Brabant aan de Peelrand en in de Peelkern. De gemeente heeft 31.078 inwoners en een oppervlakte van 123,62 km². In 1997 ontstond de gemeente door samenvoeging van de voormalige gemeenten Gemert en Bakel en Milheeze.

 

https://www.gemert-bakel.nl/

Gemeente Laarbeek

Laarbeek ligt in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch en de Peelrand. De gemeente is ontstaan in 1997 door de fusie van de voormalige gemeenten Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout.

 

https://www.laarbeek.nl/

12 maart 2022

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.

×